söndag 27 mars 2011

Varning: Det kan hända att det här blir ett jättekonstigt och skumt inlägg. Random finns också på risklistan.

Jag har tänkt på en sak, som egentligen är väldigt konstigt, men som nästan blivit "normalt". Man tänker inte på det, för att man är "mitt i det", det är något man hör så gott varje dag. Det är helt enkelt ingenting man lägger märke till, fastän man borde. 
Killar blir kallade bög, och får blickar från alla möjliga håll, om dem har på sig ett tjejplagg. Men om en tjej däremot har på sig t ex en killtröja, så ser det "gosigt/mysigt" ut. Och man antar att den är ens pojkvän eller bror. 
Samma sak när det kommer till färger. Om en kille bär en rosa tröja, får han säkert höra "bög", minst en gång den dagen. Varför är det bögigt? För att den är en tjejfärg? Hur kan en färg tillhöra ett kön? Jo, rosa är en tjejfärg, och blå är en killfärg. Men det är konstiga är nu. En tjej blir ju inte kallad "lesbisk" eller "lebb" om hon har en blå tröja på sig. 

Vet egentligen inte vart jag ville komma med det här inlägget. Men det var bara en av många tankar.

3 kommentarer:

Molly Edlundh sa...

Word man, word.

Det finns ju massa feministisk snack om att det är synd om tjejerna och bla bla bla. Men killarna då? De blir ju illa behandlade så fort de beter sig eller bär något feminint. Då bryr sig ingen. Men så fort en liten tjej får lite lägre lön än en kille så blir det ett jävla snack. Jag tycker att alla ska börja behandla ALLA likadant. Nu slutar alla med allt "killar är bögar" och "det är synd om tjejerna"!

Till er killar: ha på er vad fan ni vill och bry er inte om vad folk säger!! Om ni får kommentaren "bög" är det dom som är dumma i huvudet!

Till er tjejer: grow some balls och fighta till er en bättre lön om ni är missnöjda!!! Det är 2011 för guds skull.

Tack å hej!

paula sa...

alltså att vara feminist innebär i och för sig att man vill att killar och tjejer ska vara jämställda dvs ha samma förutsättningar. dock ser det ju tyvärr ut så att män generellt tjänar mer och män har generellt mer makt, inflytande osv (majoriteten VD:ar, politiker mfl är män). sedan är detta självklart strukturer som alla förlorar på, fett jobbigt att vara farsa om man vill chilla hemma med sitt barn, det anses ju vara "kvinnligt". kvinnor har ju kämpat som fan för att de ska få samma rättigheter som män, problemet är ju att få vara hemma med barnen, ha rosa tröja osv är inte något man vill kämpa för på samma sätt som för lika lön så det kan ju vara därför män inte har slagits för sin sak på samma sätt och det är ju egentligen ganska synd att det är så liksom!

Moa Lidström sa...

Inte alls random inlägg Hanna, det är djupt och det är smart. Och naturligtvis helt rätt.

Dessutom är det SNYGGT när killar har på sig rosa, right? :D